Program Information

Introduction

New! Webcast archives, presentation slides and notes added to schedule below.

The NSF Special Report on Cyberinfrastructure states,

[E]nvironments and organizations, enabled by cyberinfrastructure, are increasingly required to address national and global priorities, such as understanding global climate change, protecting our natural environment, applying genomics-proteomics to human health, maintaining national security, mastering the world of nanotechnology, and predicting and protecting against natural and human disasters, as well as to address some of our most fundamental intellectual questions such as the formation of the universe and the fundamental character of matter.
That's how the NSF Blue Ribbon Advisory Committee in their report, Revolutionizing Science and Engineering Through Cyberinfrastructure, summarized the scientific need for cyberinfrastructure. The new capabilities are 'essential, not optional, to the aspirations of research communities,' the report states.

(full NSF Special Report available at: http://www.nsf.gov/news/special_reports/cyber/essential.jsp).

Indeed, the demand for cyberinfrastructure has come from research communities that recognize the many ways it will allow them to push the scientific envelope. While Geoscience has been one of the early adopters of information technology (IT), there is the potential for greater adoption of modern IT approaches and a corresponding need for training in this field. The Cyberinfrastructure Summer Institute for Geoscientists (CSIG) has been designed to provide such training, with the goal of improving the understanding of IT concepts among geoscientists and familiarizing graduates students and researchers with new IT tools. CSIG 2006 builds upon the successful first two CSIG offerings in 2004 and 2005 (CSIG 2004, CSIG 2005).

The week-long curriculum is focused on IT topics that serve the immediate science goals of the community. The format provides a quick introduction to key IT topics with some hands-on exercises. The overall course structure is as follows: Web Services with examples using LiDAR data developed by GEON PI Ramon Arrowsmith and his team at Arizona State University; Introduction of the purpose and use of Workflows; Knowledge Representation, including a discussion of technologies related to Data Registration, Ontology-based Search, and Data Integration; GIS concepts and software and Web services-based standards for GIS information; Science integration scenario presented by GEON PI Chuck Meertens (UNAVCO), using netCDF. Also, participants will have an opportunity to participate in an informal round table discussion of both the activities they are involved with as well as to ask and discuss questions from the CSIG material covered.

The goal of the CSIG is to provide geoscientists an "IT headstart", and to expand the community of IT users in earth science research.


See Resources & Information


NOTE: Several of the sessions below include hands-on segments

Workshop Course Schedule Back to Program Information
Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday


Monday, August 14, 2006
9:00AM - 5:00PM

 

Introduction and Web Services

9:00 am

Welcome & Introduction (15 Minutes)

9:15 am
9:40 am
10:15 am

Break (15 minutes)

10:30 am
11:15 am
12:00 pm

Lunch (1 hour)

1:00 pm
2:45 pm

Break (15 minutes)

3:00 pm
5:00 pm

Instruction ends


Tuesday, August 15, 2006
8:30AM - 5:00PM

 

Web Services and GIS

8:30 am
10:00 am

Break (15 minutes)

10:15 am
12:00 pm

Lunch (1 hour)

1:00 pm
3:00 pm

Break (15 minutes)

3:15 pm
5:00 pm

Instruction ends


Wednesday, August 16, 2006
8:30AM - 5:00PM

 

GIS and Knowledge Representation

8:30 am
10:15 am

Break (15 minutes)

10:30 am
12:00 pm

Lunch (1 hour)

1:00 pm
3:00 pm

Break (15 minutes)

3:15 pm
5:00 pm

Instruction ends


Thursday, August 17, 2006
8:30AM - 5:00PM

 

Workflows

8:30 am
10:00 am

Break (15 minutes)

10:15 am
12:00 pm

Lunch (1 hour)

1:00 pm
3:00 pm

Break (15 minutes)

3:15 pm
5:00 pm

Instruction ends

6:00 pm

Reception and Dinner, Great Hall, UCSD


Friday, August 18, 2006
8:30AM - 3:00PM

 

Integration

8:30 am
9:15 am
10:30 am

Break (15 minutes)

10:45 am
11:30 am
12:00 pm

Lunch (1 hour)

1:00 pm Round Table Discussion
(attendance optional)

(so that early departures don't miss heavy content and participants have an opportunity to discuss how this applies to their research and work)
3:00 pm

Instruction ends


See Resources & Information


NSF

Copyright © GEONgrid.org. All Rights Reserved.
For further information about GEON news and updates, please e-mail info_at_geongrid.org
For comments/questions about the geongrid.org website, please e-mail webmaster_at_geongrid.org